De reis van een held (6)oog in oog met de vijand en de kunst van mislukken.

Terwijl we door deze reeks over de volwassenheid van mensen gaan, is het zinvol op te merken dat de staat van menselijke volwassenheid zoals hier beschreven, niet persé dé manier is om naar het fenomeen volwassenheid te kijken. Deze serie gaat niet dus niet over de “enige” manier om de langdurige jeugd te verlaten die zoveel mannen en vrouwen ervaren, maar het is een waardevolle aanpak, die krachtige voordelen, in termen van inzichten,  oplevert alleen al door het patroon te bestuderen.

De zesde stap van de Hero’s Journey, geëxtraheerd uit talloze verhalen van over de hele wereld, is dat de “ik” word geconfronteerd met het Kwaad – welke zijn gezicht laat zien door verslagenheid, mislukking of falen. Dit is het moment in de originele “Star Wars” waarin Obi-Wan Kenobi wordt gedood door Darth Vader. In “Casablanca” is dit punt waarschijnlijk het moment waarop het lijkt alsof Rick alle principes heeft uitverkocht en een deal heeft gesloten met de nazi’s om Laslo gevangen te zetten en met Ilsa te ontsnappen. En in de Wizard of Oz is stap 6 het moment waarop Dorothy de kraaien moet wegjagen op haar weg, via Yellow Brick road. En ze komt dan de vogelverschrikker tegen en de leeuw. Zij worden haar bondgenoten. Op weg naar huis worden ze gevangen genomen door de kwade heks. Hun eerste ontmoeting met het kwaad. 

Stap 6: oog in oog met de vijand en mislukking

Nu eindelijk uit zijn comfortzone wordt de held geconfronteerd  met een steeds moeilijkere reeks uitdagingen die hem op verschillende manieren testen. Over zijn pad worden obstakels geworpen; of het nu fysieke hindernissen zijn of mensen die erop gebrand zijn om zijn vooruitgang te dwarsbomen, de held moet elke uitdaging overwinnen die hij op zijn weg naar zijn ultieme doel tegenkomt.  De held moet uitvinden wie te vertrouwen is en wie niet. Hij kan bondgenoten verdienen en vijanden ontmoeten die, elk op hun eigen manier, hem zullen helpen voorbereiden op de nog grotere beproevingen die nog moeten komen. Dit is het stadium waarin zijn vaardigheden en / of krachten worden getest en elk obstakel waarmee hij wordt geconfronteerd, helpt ons een dieper inzicht in zijn karakter te krijgen en zich uiteindelijk nog meer met hem te identificeren.

De zesde stap in de reis van volwassenheid betreft de fase waarin we onze eigen demonen onder ogen komen. Onze grootste vijand zijn wij zelf. We hebben last van die indringende interne stem die ons vertelt wat goed en fout is, wat spreekt in termen van alles of nooit en welke ons bekritiseert en schuldig laat voelen. Het zijn onze gedachten van het geconditioneerde zelf die we geloven alsof zij waarheid verkondigen. We kunnen er ook voor kiezen om niet persé te geloven wat we denken. Ook kan de vijand een verslaving zijn waar je niet vanaf komt of een depressie. En wellicht een ex die je niet met rust laat?!

 

Wat iets tot jouw vijand maakt is de relatie die jij ermee aangaat


Er is nog iets belangrijks te begrijpen over deze stap: mislukking is een absoluut essentieel en onvermijdelijk onderdeel van het groeiproces. Als je niet faalt, probeer je het gewoon niet. Zoals iemand het onlangs uitdrukte: “de enige manier waarop je weet hoe ver je kunt gaan, is door te ver te gaan.” Je kent vast wel de verhalen van bedrijven en mensen die dwars door afwijzing en vele malen ‘nee’ horen, de drive en volharding vonden om zichzelf op te werken naar succes. Voor onze persoonlijke ontwikkeling in volwassenheid, is dat niet anders.

 

Ever tried. Ever Failed. No Matter. Try again. Fail again. Fail better. – Samuel Beckett


Elke stap die je zet zonder het gewenste resultaat, leert je iets over jezelf en je drijfveren. Ben je werkelijk gemotiveerd? Hoe vastberaden ben je? Dit leren kun je inzetten om verder jouw leven vorm te geven op de manier zoals jij deze wenst te laten verlopen. Vraag jezelf:


1) Wat heb ik van dit falen geleerd?


2) Wat is een andere, positievere term die ik kan toepassen op de resultaten van deze acties?


3) Wat was het grootste “falen” in het leven van mijn belangrijkste rolmodel? Hoe ging hij of zij ermee om?


Thomas is zich nu bewust van het feit dat hij erachter moet komen wat bij hem past. En niet meer afgaan op wat de omgeving van hem wil. Hij heeft zijn eigen beproeving te gaan. Onder aanmoediging van zijn coach, die alle vertrouwen in Thomas heeft, experimenteert hij nu met ervaringen opdoen. Hij ontmoet nieuwe mensen, is activiteiten aan het ondernemen die al ooit zijn aandacht hadden, zoals fietsen en op dansles gaan. Thomas merkt dat hij nogal gehinderd wordt door allerlei storende gedachten als het gaat om al dat nieuws. Zijn coach stelt hem gerust en zegt dat het onderdeel is het uit je comfort zone komen. Het is zijn stem van de angst die zegt; ‘wat als…?’ Thomas zet door en merkt dat hij, ondanks alle wiebelige gevoelens die deze stappen opleveren, hij plezier beleeft.